blog image
2023-05-25 14:03:58

Galvaniz Nedir, Nerelerde Kullanılır?

İnşaat sektöründe kullanılan en önemli malzemeler arasında yer alan galvaniz, avantajlı yapısı ile ön plana çıkmaktadır. Özellikle yapılarda depreme karşı dayanıklılığı artıran galvaniz, prefabrik yapılarda ve konteynerlerde sıklıkla tercih edilir. Ancak galvanizi sadece yapı sektöründe değil daha pek çok farklı alanda da görmek mümkündür. Peki galvaniz nedir, nerelerde kullanılır?

Prefabrik yapı sektörünün öncülerinden Villa Yapı olarak bu yazımızda galvaniz hakkında aklınıza gelen soruları cevaplıyor olacağız. O halde ilk olarak galvaniz nedir sorusunu yanıtlayalım.

Galvanizin kullanıldığı çelik yapılar hakkında bilgi sahibi olmak için Çelik Konstrüksiyon Nedir? Çelik Yapılar Ne Kadar Dayanıklı? adlı yazımızı da okuyabilirsiniz.

Galvaniz Nedir?

galvaniz kaplama çelik borular

En temel anlamı ile galvaniz, metal kaplama işlemi olarak karşımıza çıkar. Bu işlemin yapılması için çeliğin yaklaşık 450 derecede eritilmiş çinkonun içine daldırılarak kaplanması gerekir. Bu sayede metalin dayanıklılığı artılırken, yüzey paslanmasının da önüne geçilir. Kısacası metalin uzun ömürlü olması sağlanır.

Luigi Galvani tarafından icat edilen galvanizin kullanımı 18. yüzyıla kadar uzanır. O yıllarda metalin korozyona uğramaması için tercih edilen galvaniz, günümüzde daha da geliştirilerek pek çok alanda kullanılmaya başlanmıştır.

Galvaniz Nasıl Yapılır?

Galvaniz nedir, artık biliyorsunuz. Peki galvaniz işlemi nasıl yapılır? Galvaniz kaplama olarak da ifade edilen bu işlem için temel olarak 2 farklı yöntem bulunmaktadır. Ancak bu yöntemlerden önce galvaniz uygulamasının aşamalarına bakmak gerekir. Bu süreç ise aşağıdaki aşamalar ile gerçekleşmektedir.

  • Yağ alma
  • Durulama
  • Asitle dağlama
  • Tekrar durulama
  • Fluxlama
  • Kurutma
  • Daldırma

Birbirinden farklı amaçlar için kullanılan galvaniz kaplama yöntemleri ise şu şekildedir:

Elektro Galvaniz Yöntemi

fabrikada galvaniz kaplama yapan işçi

Elektro galvaniz kaplama yöntemi, elektrolit ile dolu bir kazan içerisinde iki farklı adet elektrot atılması ile yapılır. Anot ve katot olarak adlandırılan bu elektrotlardan, anota çinko bağlanır. Diğer yandan katota ise kaplama malzemesi bağlanır.

Bu işlem sırasında elektrik verilerek anottaki elektrotun katoda yapışması sağlanır. Böylece çinko, anottan kopardığı elektrodu, katotun bağlandığı malzemeye yapıştırarak elektro galvaniz işlemini gerçekleştirir. Saf çinko ile yapılan bu yöntemde, kaplamanın kalkması gibi bir durum da bulunmamaktadır.

Sıcak Daldırma Yöntemi

Sıcak daldırma yöntemi, en sık kullanılan galvaniz kaplama işlemidir. Dolayısıyla galvaniz nedir sorusunun yanıtı için sıcak daldırma yöntemi ifade edilir. Çeliğin ve demirin ömrünü artıran bu yöntem, uygulandıktan sonra herhangi bir bakım gerektirmez. Sıcak daldırma yönteminin en büyük sıkıntısı ise kaynak yapılamaz bir yapıda olmasıdır.

Ayrıca elektro galvaniz kaplama yönteminden farklı olarak saf çinko ile değil, alaşım çinko ile uygulandığını da belirtelim.

Galvaniz Nerelerde Kullanılır?

prefabrik ev çatısında galvaniz çelik uygulayan kişi

İnşaat sektöründen denizcilik sektörüne farklı alanlarda kullanılan galvaniz, oldukça tercih edilen bir işlemdir. Peki genel olarak galvaniz nerelerde kullanılır? Dilerseniz gelin, galvanizin kullanım alanlarına bir bakalım.

  • İnşaat sektörü
  • Prefabrik yapı üretimi
  • Konteyner yapı üretimi
  • Denizcilik sektörü
  • İzolasyon yapımı
  • Otomotiv sektörü
  • Havalandırma tesisleri
  • Enerji sektörü
  • Soba ve boru üretimi
  • Beyaz eşya sanayii
  • Kablo sanayii
  • Gıda sanayii
  • Uçak imalatı
  • Ambalaj sanayii

Galvanizin Özellikleri Nelerdir?

galvanizli çelik yapı ev


Galvanizin hemen hemen her sektörde kullanıldığını belirttik. Böylesine yaygın kullanılan bir malzemenin tercih edilmesinde ise sunduğu özellikler yer alır. O halde gelin, galvanizin özellikleri nelerdir birlikte bakalım.

1. Uzun Ömürlü ve Dayanıklıdır

Galvaniz işleminin yaklaşık 450 derecede çinkonun eritilmesi ile yapıldığından bahsettik. Çinko, malzeme yapısını dayanıklı hale getiren bir elementtir. Bu sayede ortaya çıkan yapı ise son derece sağlam olup kolay kolay deforme olmayacaktır.

Galvaniz ile kaplanan metaller, çok daha dayanıklı ve uzun ömürlü bir kullanıma sahip olacaktır. Özellikle prefabrik yapılarda depreme karşı dayanıklılığı artıran galvaniz, yapıların da uzun ömürlü ve sağlam olmasına katkıda bulunur.

Ayrıca yüksek sıcaklıkta üretildiği için galvaniz, ısıya karşı dayanıklı bir yapıya sahiptir. Tam da bu nedenle farklı sektörlerde tercih edilen bir üründür. Ancak galvanizin de belirli bir ömrü bulunur. Aşırı asidik veya bazik maddeler ile temas eden galvanizin kullanım süresi kısalır. Galvaniz kaplamanın en dayanıklı olduğu pH aralığı ise 6 ile 10 arasındadır.

2. Bakım Gerektirmez

galvaniz kaplama çelikler

Galvaniz kaplamanın bir diğer özelliği de uygulamadan sonra bakım gerektirmeyen bir yapıda olmasıdır. Böylece uzun yıllar boyunca kullanım imkanı sunar. Diğer yandan boyama işlemi ve diğer kaplama çeşitleri, galvanizin sağladığı etkiyi vermez. Dolayısıyla bu tür uygulamalar, galvanize göre çok daha sık bakıma ihtiyaç duyar.

3. Ekonomiktir

Dayanıklı bir malzeme olan galvaniz aynı zamanda uygun maliyetlidir. Boyama işlemine göre çok daha uygun bir alternatif olan galvaniz, maliyet hesabının önceden belirlenmesine olanak verir. Bu sayede ekstra bir maliyete neden olmaz.

4. Korozyona Karşı Koruma Sağlar

Korozyon; metal ve metal alaşımlarının, çevresel şartlardan veya kendi yapılarından dolayı aşınmasına denir. Rutubet, kirli hava, asidik veya bazik bir ortam, metal malzemelerde korozyonun oluşmasına neden olan en büyük etkenler arasında yer alır.

Öte yandan korozyon oluşumu, katodik koruma sağlayan galvaniz kaplama ile kolaylıkla önlenebilir. Böylece metalin kullanım ömrü uzarken çok daha dayanıklı olmasını sağlar.

5. Paslanmayı Önler

galvaniz işlemi yapan işçi

Galvanizin, korozyonu önlediğinden bahsettik. Paslanma da korozyonun bir aşaması olarak karşımıza çıkar. Kısacası korozyonun bir oksitlenme türü olduğunu paslanmanın da bu durumun bir aşaması olduğunu ifade edebiliriz. Öyle ki paslı maddelerin, insan sağlığı açısından son derece zararlı olduğunu da belirtmek gerekir. Ancak galvaniz kaplama ile metalin paslanmasını engelleyebilir, çok daha sağlam hale getirebilirsiniz.

6. Zamandan Tasarruf Sağlar

Galvaniz kaplama hızlı bir şekilde yapılan bir işlemdir. Yüzey hazırlama, boyama ve muayenede yerinde zaman kaybı olmaz. Yapının montajı tamamlandığında hemen kullanıma veya bir sonraki inşaat aşamasına hazırdır.

7. Çevre Dostudur

Galvaniz, doğaya zarar verici maddeler içermeyen bir malzemedir. Galvanizli çelik, diğer herhangi çelik ürünle aynı şekilde geri dönüştürülebilir. Sıcak daldırma galvanizde kullanılan çinko %100 geri dönüşüme uygundur. Bu nedenle galvaniz doğada kalıntı bırakmayan, çevre dostu bir malzeme olarak karşımıza çıkar.

8. Zararlı Haşereleri Barındırmaz

Galvaniz, böceklenmeyi önleyen bir özelliğe sahiptir. Galvanizlenen çelik herhangi zararlı haşere barındırmaz. Dolayısıyla galvanizleme işlemi haşereleri önleyen bir malzeme olarak karşımıza çıkar.

9. Bütünsel Kaplama Sağlar

fabrikada galvaniz saclar

Galvaniz ile malzemenin kapalı alanı dahil tüm yüzeyi kaplanır. İç, dış, köşe ve kenarlar dahil olmak üzere kaplanan çelik ürün, bu sayede en iyi şekilde korunur.

Bu yazımızda galvaniz nedir, nerelerde kullanılır ve özellikleri nelerdir sorularını cevapladık. Özellikle inşaat sektöründe sıklıkla kullanılan galvaniz, oldukça avantajlı bir malzemedir. Paslanmayı engelleyici yapısı ile yapı sektörünün vazgeçilmezleri arasında yer alır.

Öte yandan galvanizin uygulama şekli son derece önemlidir. Bu nedenle alanında profesyonel bir ekip ile çalışmanızı tavsiye ederiz.

Bu doğrultuda, eğer galvanizleme işleminin titiz bir şekilde uygulandığı prefabrik ev ya da konteyner ev sahibi olmak isterseniz bize ulaşabilirsiniz. Böylece Villa Yapı kalitesi ile aradığınız yapıya sahip olabilirsiniz!

Eğer konteyner ev modellerimiz hakkında detaylı bilgi sahibi olmak isterseniz Konteyner Ev Modelleri – İnceleme adlı yazımızı da okuyabilirsiniz.

×
Update cookies preferences