blog image
2023-05-26 07:36:23

Prefabrik Ev ve Betonarme Ev Arasındaki 9 Fark

Konut ihtiyacı günümüzde hızla artmaktadır. Bireyler farklı opsiyonları değerlendirerek ev sahibi olmanın bir yolunu bulmaya çalışmaktadır. En sık rastlanan seçenek ise prefabrik evler ve betonarme evlerdir. Her ikisi de farklı avantajlar ve dezavantajlar sunar.

Prefabrik evler, fabrikalarda önceden hazırlanan parçaların birleştirilmesi sonucu inşa edilen taşınabilir evler olarak ifade edilebilir. Önceden üretilen çerçeveler, paneller ve diğer malzemelerin birleştirilmesiyle prefabrik ev yapıları oluşturulur.

Betonarme evler; yerinde inşa edilen yapılardır. İnşaat alanında ustalar tarafından özel kalıpların kullanılması ve beton dökülmesi ile birlikte bu evler oluşturulur. Prefabrik ev ve betonarme ev arasındaki 9 fark şu şekilde sıralanabilir1

1. İnşa Edilme Süreleri

prefabrik ev insaati

Prefabrik evler, fabrikada üretimi sağlandıktan sonra inşaat bölgesine getirilir. Böylelikle birkaç gün ya da haftada hazırlık ve montaj işlemleri tamamlanır. Kısa sürede konaklanabilecek hale getirilir. Fakat betonarme evlerin inşaatı çok daha uzun sürede, birkaç ayda hatta bazen birkaç yılda tamamlanır.

Sonuç olarak her iki yapı seçeneğinde de inşaat süresi; tasarımın boyutuna, malzeme kalitesine, tasarımın karmaşık olup olmamasına ve daha sayısız faktöre göre değişim gösterebilir. Ayrıca prefabrik evlerin yapısal parçaları gerekli önlemler alınmazsa nakliye sırasında zarar görebilir. Bu da hazırlık işlemlerini ve inşaat sürecini sekteye uğratabilir.

2. Depreme Karşı Dayanıklılık Durumları

depremde yikilmis bina

Prefabrik evler, yapımında yer alan malzemeler sebebiyle betonarme ev modellerine göre deprem gibi olaylarda daha güvenilir bir seçenek olarak karşımıza çıkar. Özel paneller, çelik konstrüksiyon ve tamamlayıcı malzemelerin aktif olarak kullanılmasıyla prefabrik evlerin dayanıklılığı artacaktır.

Betonarme binaların yapımında kaliteli malzemeler kullanıldığı sürece depreme karşı üst düzey dayanıklılık sergileyebilirler. Ancak kalitesi düşük malzemelerle kısa süre içerisinde inşaatı tamamlanan betonarme binalar deprem konusunda güvenilir bir imaj yaratmaz.

3. Demonte Edilme/Edilmeme Farkı

tasinmakta olan bir prefabrik ev

Prefabrik evler montaj işlemi ile kurulan yapılar olduğundan ötürü demonte edilerek farklı bir konuma taşınabilir. Fakat betonarme evler betondan inşa edildikleri için sabittir. Hiçbir yere hareket ettirilemezler, sadece gerek görülen durumlarda yıkım işlemleri başlatılarak yıkılmaları sağlanır.

4. Ekonomik Farklar

betonarme bir ev

Prefabrik evler, betonarme evlere oranla daha ekonomik bir opsiyondur. Çünkü prefabrik evlerin parçaları fabrikada üretilir ve inşaat süresi de kısa olduğu için işçilik maliyeti düşük olur. Betonarme ev maliyeti ise daha yüksektir. Ayrıca betonarme evlerin inşaatı uzun sürdüğü için işçilik maliyeti de daha fazladır.

Betonarme yapıların inşaatında kullanılan beton, prefabrik evlerin yapımında yer alan özel panellere kıyasla çok daha pahalı bir seçenektir. Fakat şunu da eklemek isteriz: Evin boyutu, tasarımı, inşaat maliyetleri ve malzeme kalitesi her iki yapının da ekonomik durumunu doğrudan etkilemektedir.

5. Isı ve Su Yalıtımı

yalitimi yapilan prefabrik bir ev

Prefabrik evlerin yapımında kullanılan özel paneller ve çelik konstrüksiyonlar, yüksek düzeyde su ve ısı yalıtımı sağlamak adına önceden hazır hale getirilir. Bahsi geçen paneller, yapının dış cephesinde yer alan malzemelerle beraber yalıtımı güçlendirir. Prefabrik evlerin ısı ve su yalıtım sisteminin kurulması betonarme evlere göre daha kolaydır, kısa zamanda işlemlerin her biri tamamlanmış olur.

Betonarme evlerde ısı ve su yalıtımı performansı, kullanılan malzemelerin kalitesine ve uygulama yöntemine bağlı olarak değişir. Dış duvarlarda kullanılan beton malzemesi, yüksek bir ısı yalıtımı sağlamaz. Bu yüzden de betonarme evlerin dış cephesinde birden fazla yalıtım malzemesi kullanmak lazımdır. Sonuç olarak prefabrik evler yalıtım konusunda daima birkaç adım önde gitmektedir.

6. Kullanım Ömrü

yapimi tamamlanmis prefabrik ev

Bir ev ister prefabrik olsun ister betonarme olsun ömrünü etkileyen temel faktör malzeme kalitesidir. Kalitesiz malzemelerle inşa edilen binalar en düşük şiddette bir depremde bile hasar görebilir. Fakat tam aksine yüksek kalitedeki malzemelerle oluşturulan evler sapasağlam yerinde duracaktır. Betonarme bina ömrü 45-50 sene arasında değişir. Prefabrik evlerin kullanım süresi ortalama 35-40 senedir.

7. Çevre Dostu Olma Durumu

betonarme binalarin insaati

Prefabrik ve betonarme evler arasındaki temel farklardan bir tanesi de prefabrik evlerin daima çevre dostu olmasıdır. Çünkü suya dayanıklı ve yanmaz malzemelerle inşa edilen evlerdir. Betonarme evler ise çevreye gürültü kirliliği yayar. Aynı zamanda da kullanılan malzemelerden ötürü hava kirliliği de ortaya çıkar.

8. Çatı Modeli

kus bakisi cati gorunumu

Betonarme çatı, teras çatı olarak da bilinmektedir. Bu tür çatılar estetik bir görünüme sahiptir. Yalıtımın sağlanması açısından da idealdir. Aynı zamanda balkon gibi de kullanılabilen çatılardır. Prefabrik evlerde ise beşik çatı ve zarf çatı gibi çeşitler kullanılır. Veranda gibi kısımlarda sundurma çatı modeli de devreye girebilir.

9. Farklı Planlara Uygun Olma Durumu

siyah bir prefabrik ev

Betonarme evler her zaman farklı planlara açık yapılar olmuştur. Dilediğiniz kadar kat çıkabilirsiniz. Fakat prefabrik evler için bu durum pek de geçerli değildir. İki kat çıkılması önerilir ki bu durumda çelik konstrüksiyon kullanılmalı. Kullanılmazsa üst katta sessizce yürüyen birinin bile seslerini alt kattan işitiyor olursunuz. Dış cephe konusunda ise betonarme evler de prefabrik evler de isteğe göre tasarlanabilir haldedir.

İki yapı arasındaki temel farklar herkesin prefabrik ev mi betonarme ev mi sorusunu sormasına yol açıyor hiç şüphesiz. Eğer kısa sürede hazır olacak ve içine hemen yerleşebileceğiniz bir ev istiyorsanız prefabrik en iyi seçenektir. Fakat benim zamanım var, aylarca bekleyebilirim ve demonte edilebilecek bir evden ziyade sabit bir binada yaşamak istiyorum diyorsanız tabii ki tercihiniz betonarme evden yana olmalıdır. Tamamen gereksinimlerinize en uygun olan ev tipini seçerek hareket edebilirsiniz.

Dilerseniz Prefabrik Ev ve Çelik Ev Arasındaki Farklar başlıklı içeriğimizi de inceleyebilirsiniz!

×
Update cookies preferences