blog image
2023-05-23 13:58:37

Konteyner Yapım Süreçleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Ekolojik, modüler ve fonksiyonel yapıları ile yakın dönemin en çok tercih edilen yapı türlerinden biri olarak karşımıza çıkan konteynerler, hızlı inşa süreçlerine sahip olduğu için de birçok kullanım alanı için ideal bir seçenek oluşturuyor. Diğer yapılara kıyasla daha kısa sürede kullanıma sunulan konteyner yapımı ise hiç şüphesiz ki en çok merak uyandıran konular arasında yer alıyor.

Evlerden ofislere, kamusal alan projelerinden daha birçok yapı ihtiyacı için giderek daha fazla yaygın hale gelen konteyner kullanımı, teknolojik gelişmelerin ışığında hızlanan konteyner yapım süreçleri doğrultusunda artışını sürdürüyor.

Eğer siz de konteyner yapılar ile ilgileniyor, ancak bu yapıların hangi koşullarda oluşturulduğunu merak ediyorsanız, prefabrik ve konteyner sektörünün lider markalarından Villa Yapı’nın deneyimlerinden yola çıkılarak hazırlanan içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Konteyner Yapımı İçin İzlenecek Adımlar

Konteyner yapılar, pratik bir şekilde arazi üzerine yerleştirilip daha sonra istendiği takdirde başka bir konuma yeniden taşınabilen modüler yapılar olarak değerlendirilebilir. Peki hem dayanıklı, hem uygun maliyetli, hem de çevreye duyarlı konteyner yapılar nasıl imal ediliyor ve arazi üzerinde kullanıma hazır hale getiriliyor?

Bir konteyner projesinin hayata geçirilmesi sürecinde hangi adımların atıldığını sizler için derledik. Siz de dilerseniz konteyner yapımı için atılması gereken tüm adımları, aşağıdaki maddeleri izleyerek öğrenebilirsiniz.

Modüler yapı kavramı ile ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak için ise Modüler Nedir? Modüler Yapılar Hakkında Bilmeniz Gerekenler başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.

1. Konteyner Projesi İçin Gereken İzinlerin Alınması

Her tür inşa sürecinde olduğu gibi konteyner yapımı sürecinde de ilgili kuruluşlardan projenin hayata geçirilmesi için yasal izinlerin alınması gerekiyor. Kullanım amacına ve konumlandırılacağı araziye göre imar yönetmelikleri değişiklik gösterse de belediyeye bizzat başvurarak sürecin başlatılması büyük bir önem taşıyor.

Bu doğrultuda konteyner projesine ait resmi belgelerle birlikte bağlı bulunan belediyeden izin alındıktan sonra ise farklı bir süreç işliyor. İkinci basamakta inceleyebileceğiniz süreç öncesinde ek bir detay olarak, izin süreçlerinin bölgeden bölgeye göre de farklı olabildiği bilgisini vermiş olalım.

2. Konteynerin Yerleştirileceği Alanın Hazırlanması

Tek katlı konteyner yapı

Konteyner yapılar için gerekli izinler alındıktan sonra artık hazırlık sürecinden projeyi hayata geçirme sürecine geçmenin önünde bir engel kalmadığını söyleyebiliriz. Buna göre ilk olarak konteyner yapının parçalarının birleştirilip bütün bir yapı olarak kullanıma sunulacağı arazinin projeye hazır hale getirilmesinin son derece kritik bir önem taşıdığını belirtmekte fayda var.

Çünkü konteyner yapının tüm işlevlerini yerine getirebilmesi için düz bir zemine oturması gerekiyor. Düz bir zemin için ise arazi yapısının incelenmesi ve uygun olmayan koşulların uygun hale getirilmesi, bir sonraki adımı oluşturuyor. Bu doğrultuda eğer gerekiyorsa zemini düzeltmek üzere beton harç kullanılabilir, terazi yardımıyla yapı temelinin düz hale geldiğinden emin olunabilir.

3. Konteyner Parçalarının Üretilmesi

Konteyner yapılar, parçaları fabrika ortamında en az hata payı ile üretilip arazide birleştirilerek kullanıma hazır hale getirilen yapılardır. Bu da dolayısıyla diğer yapı türleri ile kıyaslandığında konteyner yapıların hem daha kusursuz olmasına hem de daha kısa sürede teslime hazır hale gelmesine önayak olan faktörlerdendir.

Üstelik kaynaksız yapı teknolojisi ile imal edilen konteyner yapı parçaları, somun bağlantıları ve cıvata yardımı ile birleştirilir. Konteyner projesine ait tüm parçalar birleştirilmeye hazır hale geldiğinde ise artık sondan bir önceki adıma geçilebilir.

4. Konteyner Yapının Kurulumu

Her bir parçası eksiksiz bir şekilde üretilen konteyner yapının kurulum aşaması için öncelikle parçaların birleştirileceği araziye nakliyesinin gerçekleşmesi gerekiyor. Konteyner yapımı için üretilen parçalar, araziye getirildikten sonra ise bir vinç yardımıyla zemin üzerinde birleştirilmeye başlanıyor.

Projenin tamamlanması için kurulum süreci de sona eren konteyner yapının kullanıma açılması için ise geriye artık tek bir adım kalıyor. Son maddede inceleyeceğiniz adımın ardından konteyner yapımı da başarıyla sonlandırılmış oluyor.

5. Bağlantı ve Tesisatın Tamamlanması

İki katlı konteyner yapı

Fabrika ortamında üretilen ve arazi üzerinde özenli bir şekilde kurulumu tamamlanan konteyner yapının kullanım amacına göre farklı donanımlara ihtiyaç duyabileceğini mutlaka belirtmemiz gerekiyor. Aydınlatma için bir elektrik aksamı, yağışlı havalarda su tahliyesi için gereken teçhizat ve tesisat bağlantıları, bu anlamda en ihtiyaç duyulacak donanımlara örnek olarak verilebilir.

Konteyner yapının kurulumu sırasında ve sonrasında sözünü ettiğimiz temel ihtiyaçların da tamamlanması ile projede artık sona geliniyor. Ancak aydınlatma bağlantıları, su giderleri gibi donanım parçalarının işlevlerini tam anlamıyla yerine getirip getirmediğini anlamak üzere son bir kontrollerin yapılması da yararınıza olacaktır.

Tüm aşamalar sona erdikten ve konteyner projeniz tamamlandıktan sonra ise geriye sadece konteyner içini kullanım amacına uygun eşyalarla döşemek kalıyor.

Konteyner türlerine dair bilgi edinmek için de dilerseniz En Çok Tercih Edilen Türleri ile Konteyner Yapı Çeşitleri başlıklı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

×
Update cookies preferences